Trondheim Filmklubbs program for våren 2018 er klart!

Leder

Endelig har vi muligheten til å presentere programmet for januar til mai 2018! Jeg har etter hvert blitt en erfaren filmtitter, men det er ikke før i de siste årene at det på alvor har gått opp for meg hvor viktig det er å komme seg ut av huset og se film på et stort lerret, i mørket, sammen med andre. Selv om man er av typen som er flink til å unngå distraksjoner hjemme, er man i et litt annet modus enn når man sitter i en kinosal. Hjemmekosen har visse fordeler: man kan sitte i pysjen og se film og man slipper å holde inne sure promper fra en halvstekt pizza. Bakdelen er at dette hjemmekoselige kan bli kjedelig i lengden, og dermed motvirker filmens oppgave å transportere deg som seer til ukjente filmiske landskap. Film på kino er best fordi man ikke er hjemme, og alternativ film er aller best på kino fordi den på sitt kunstneriske vis tar deg langt bort fra det som er kjent og kjært. Det er både sunt og spennende, og noe vi trenger mer av.

Å tilby et alternativ til vanlig kino er en av oppgavene filmklubber har. En annen oppgave er å tilby en sosial møteplass som medvirker til oppblomstring av en alternativ filmkultur. Filmklubben skal være et fast møtested der man kan få med seg filmer som man som filminteressert ikke kjenner til, bare kjenner navnet til, eller ønsker et gjensyn med – kanskje for første gang i kinoformat, sammen med andre. Vårens filmprogram er satt sammen med tre klare mål: én, det skal være god film med kunstneriske kvaliteter og gjerne «undersett» film, to, det bør være filmer som helst bør oppleves i mørket av en kinosal, og tre, variasjon og diversitet. 

Vårprogrammets tre filmer regissert av kvinner er eksempler på at programmet strekker seg ut over store deler av verden. Den grønne sykkelen var den første spillefilmen regissert av en kvinne i Saudi Arabia noensinne da den kom ut i 2012, og den glimrende japanske Under kirsebærtrærne ble sett av altfor få på kino i forfjor. Etter den norske fjorårsuksessen Hva vil folk si er vi også gira på å ta et gjensyn med Iram Haqs første film, Jeg er din fra 2013. 

Men programmets variasjon stopper ikke der! Nyere tysk film burde være på radaren til flere, og vi setter opp den aldeles fantastiske Korsveien for å rette opp i denne glippen. Sørkoreanske Right NowWrong Then er programmets formmessig mest spreke, i regi av den høyaktuelle Cahiers du cinéma-favoritten Hong Sang-soo. Liggende på lageret vårt har vi også pakket ned en zombiefilm, men hvilken som spretter ut av vår Zombieske får du ikke vite før i mars. 

Vi ønsker også å fri til dere som vegrer dere mot å ta sjansen på å se film hos oss. Derfor skal vi vise tre publikumsfavoritter dere kanskje bare har fått sett hjemme før. Åpningsfilmen The Fly er en kjent og kjær body-horror som man selvsagt skal bli litt ukomfortabel av sammen med andre på kino. Med Monthy Python and the Holy Grail er målet å samle oss for å gapskratte sammen, og med Battle Royale er målet å sammen kjenne på adrenalinet og det herlig uetiske i gladvold. Apropos herlig uetisk, har du sett Man Bites Dog? Felles for alle disse, samt resten av filmene på programmet, er at de skriker etter å bli vist igjen på kino, og at vi skriker etter å samles sosialt til løse og faste samtaler rundt disse med alle dere herlige filmelskere. Vi sees «på hjørnet» av Olavshallen! 

Ole Johnny Fossås, leder Trondheim Filmklubb

 

Program vår 2018

Ingen Arrangement