Trondheim Filmklubbs program for høsten 2017 er klart!

Nytt semester og et nytt spennende filmprogram fra Trondheim Filmklubb. Det som også er nytt og ekstra spennende i år er at vi, sammen med Cinemateket, har flyttet inn i nytt lokale. Når Trondheim med dette får en egen kino for smalere kvalitetsfilm er dette svært betydningsfullt, spesielt i et landskap som dreier seg mer og mer mot markedstenkning og der blockbusteren står stadig sterkere.  

Jeg ønsker derfor å si litt om verdien av å vise disse filmene i en kinosal, i et rom som utelukkende er ment for å oppleve film. Trondheim Filmklubbs visjoner er å vise film som bryter med konvensjoner eller som viser et annerledes perspektiv på en eller annen måte. Dette kunne vi gjort på et lukket privat lokale et sted, men vi prioriterer å vise disse filmene på kino (selv om det ikke alltid kommer så mange). Det er fordi vi synes det er veldig viktig at det store lerretet også skal være for de litt (eller veldig) smale filmene, slik at det ikke bare er den enorme kommersielle filmen som har monopol på kinoopplevelsen.  

I tillegg er kino blitt et viktigere og viktigere sted for filmformidling. Hvorfor det? Jo, fordi vi lever i en ekstremt digitalisert verden der vi er påkoblet til enhver tid. Når vi ser en film hjemme er det vanskelig å ikke ta opp telefonen for å sjekke hvorfor den blinker. Det kan jo være noe viktig? Det har generelt blitt vanskeligere å konsentrere seg, og mange sitter og sjekker informasjon om filmen samtidig som de ser den eller diskuterer filmen samtidig som de ser den. Klart det gir en helt annen opplevelse av filmen enn i en kinosal. I kinosalen er det ikke lov å sjekke telefonen eller snakke med hverandre, og spesielt ikke på våre visninger. Det skaper en helt annen ro og konsentrasjon, og det blir umulig å unnslippe. Vi får med oss enhver detalj, vi får med oss det som er ubehagelig, og i stedet for å sitte med telefonen tvinges vi til å rette oppmerksomheten innover. Oppleve, tenke, føle, om filmen. Det er unikt, og det gjør at kino fortsatt er så viktig som visningsarena.  

I høst er det flust av muligheter for å rette oppmerksomheten innover med vårt filmtilbud. I fokuset på nyere film fra Thailand viser vi to filmer som inviterer deg til å legge bort enhver forventning om å bli fortalt en lineær historie, og heller la deg rive med både intellektuelt og emosjonelt. Onkel Boonmee som kan erindre sine tidligere liv (Weerasethakul, 2010) og By the time it gets dark (Suwichakornpong, 2016) vises 11. oktober. Vi viser også to filmer fra de både kritikerroste og samtidig (i vårt syn) altfor lite sette Dardenne-brødrene: Rosetta fra tidligere i karrieren og Gutten med Sykkelen fra 2011. Begge filmene gir oss et annerledes og viktig perspektiv på samtidens europeiske samfunn, og de er av få regissører som eksplisitt tematiserer viktigheten av økonomisk ulikhet og har et gjennomgående humanistisk utgangspunkt for sine filmer.  I tillegg viser vi Vera Chytilovás herlig radikale, fargerike og lekende film Daisies fra 1966, en film som dessverre er oppdaget av altfor få, men som du nå har en unik mulighet til å oppleve sammen med oss. Vi viser også nye filmer som kun har gått på festivaler i Norge og som ikke har fått kinodistribusjon: den fantastiske kinesiske dokumentaren Behemoth (Zhao, 2015) som både viser en interessant tendens i den kinesiske dokumentaren og gir oss innblikk i en verden så langt unna vår egen, og Sør-Koreanske The world of us (Ga-eun, 2016) som tar oss med inn i barnas verden i en utfordrende hverdag i et nådeløst klassemiljø.

Jeg håper det skinner gjennom at jeg er stolt av høstens program, og at det er verdt å ta turen innom våre visninger. Vi gjør heller ingen endringer på prisen, så fordi det aller viktigste for oss er at du skal ha muligheten til å se kvalitetsfilm får du se alle disse filmene med vårt medlemskap som koster hundre kroner. Det kan være fristende å bare se film hjemme i sofaen, men vi utfordrer deg til å komme på våre visninger og oppleve film sammen med oss. Både fordi selve opplevelsen av filmen blir bedre når du tvinges til å legge bort alt annet, men også fordi vi håper på å skape en sosial ramme rundt visningene våre og gi innspill til refleksjon og ettertanke. Håper vi ses!  

Anette Svane, leder Trondheim Filmklubb

 

Program høst 2017

Ingen Arrangement