Hva er en filmklubb?

filmforalle630x340-630x340

Hva er en filmklubb? Hvorfor er vi viktige? Hva kan vi gjøre for å bidra til filmmiljøet i Trondheim? Å stille seg selv slike spørsmål er viktig, uten refleksjoner rundt hva man gjør og hvorfor kan man fort miste perspektiv og ende opp med å gå på autopilot. I høst har styret i Trondheim Filmklubb brukt tid på å diskutere og tenke rundt disse spørsmålene, våre visjoner og vårt eksistensgrunnlag.

Først og fremst: vi er ikke en kino. Vi benytter kino som visningsarena, men vi ønsker å gjøre langt mer enn å sette opp film. Det skal være en grunn til at vi viser de filmene vi gjør, og det handler ikke om at styremedlemmene skal sette opp sine favorittfilmer fordi det er kult å se dem på det store lerretet. Trondheim Filmklubb ønsker å være et alternativ til det kommersielle kinotilbudet, og også et alternativ til fokuset på gamle klassikere. Vi ønsker å sette fokus på filmer som fortjener oppmerksomhet, men som kanskje ikke har hatt det største publikummet. Filmer som utfordrer og provoserer. Filmer som løfter frem mangfoldige perspektiver og stemmer. Filmer som aktualiserer viktige tematikker. Filmer som skaper debatt og inviterer til samtale og refleksjon.

Dette går igjen i flere av våre filmvisninger i år. Med blaxploitation-sjangeren som et alternativ til (samtidig som det kan være en problematisk videreføring av) fokuset på den hvite mannen som norm åpnes filmen og inviterer flere inn i samtalen. På samme måte sier Gregg Arakis filmer «fuck you» til heteronormen og leker seg med stilkonvensjoner og tematikker uten å bry seg med om det fremmedgjør deler av mainstream-publikummet. Med Nånting Måste gå Sönder sprenger Ester Martin Bergsmark grenser i sin utforsking av kjønnsidentitet og kjærlighet på svært ukonvensjonelt vis. Taxi Teheran gir oss et innblikk i en kultur som dominerer nyhetsmedia, men som sjelden fremvises på en kompleks og nyansert måte. I tillegg tematiserer den et undertrykkende regimes forsøk på sensur av filmkunsten, og på rørende vis blir Taxi Teheran en hyllest av filmen i seg selv. Til sammen viser alle disse filmene og tematikkene en bredde av filmmediet som altfor sjelden får plass i kommersielle arenaer. Vi mener dette er av verdi i seg selv.

I tillegg til et nøye fokus på filmutvalg er det også viktig for oss å alltid knytte filmene til en kontekst og en samtale. Derfor holder vi alltid, med få unntak, innledninger før filmene våre. Disse skal gi filmene en kontekst, og invitere til refleksjoner rundt et eller flere aspekter ved filmen. I det siste har vi også begynt å invitere publikum med oss på en uformell samtale etter visning, og det kommer vi til å fortsette med i vår. Vi ønsker med dette å bidra til at det finnes en uformell arena for gode samtaler om film i Trondheim.

Det er likevel viktig å presisere at filmklubben er et lavterskeltilbud, man trenger ikke å ha kunnskap om filmhistorie eller ha sterke meninger om temaet som tas opp for å møte opp. Alle er velkomne til våre arrangement, og det er helt valgfritt om man bare vil komme og se en film eller også delta i samtaler. Dette er noe av grunnen til at vi har bestemt at visningene våre skal være gratis utover medlemsavgift.

Alle de oppførte visningene finner sted på Nova Kinosenter. Vi fortsetter også med quiz-kveldene våre en mandag i måneden på bær&bar, nå med nytt tidspunkt klokken 20. Les videre for å få mer informasjon både om filmene våre, noen av temaene vi tar opp og filmquiz. Følg med her på nettsiden vår og Facebook for å holde deg à jour. Vi ønsker deg et godt semester og håper på at vi ses.

Anette Svane

Leder, Trondheim Filmklubb