The World of Us

Kart utilgjengelig

Dato
onsdag, desember 6, 2017
18:00 - 20:00

Sted
Olavshallen


Kjøp billetter her: https://cinematekettrondheim.ticketco.no/nb/e/the_world_of_us/

Obs! 18 års aldersgrense på våre visninger

Woorideul Sør-korea 2016 Manus og regi Yoon Ga-eun Foto Min Ju-won, Kim Ji-hyun  Med Choi Soo-in, Seol Hye-in, Lee Seo-yeon, Kang Min-joon 94 min DCP Koreansk tale, engelsk tekst 

”The World of Us” (Originaltittel ”Woorideul,” som kan oversettes til ”Oss”) er debutfilmen til et svært lovende koreansk talent i regissør Yoon Ga-Eun. Ifølge regissøren selv er ”The World of Us” en svært personlig film, som tar for seg problemer fra regissørens barndom: mobbing.  

I ”The World of Us” gir regissør Yoon oss et innblikk i utfordringer i en ung kvinnes liv i form av Sun, en barneskole-elev på ti år som sliter med å bli akseptert i klassen. Filmen åpner ute i skolegården hvor medelever klager høylytt over å måtte ha Sun på laget sitt i gymtimen. Samme dag er Sun den eneste i klassen som ikke er invitert til et bursdagsselskap. 

Siste dag før sommerferien møter Sun ei jente som skal begynne i klassen til høsten, Jia. Sun griper sjansen til å knytte vennskap med den nye jenta, før de andre i klassen får sjansen til å bringe henne inn i mobberingen mot Sun.  

The World of Us sin største styrke er at den evner å ta barnas høyst reelle problemer på alvor. Filmen blir aldri for sukkersøt eller for lite seriøs. Regissør Yoon holder fokuset på barna og deres usikre navigering gjennom en utfordrende hverdag i et nådeløst klassemiljø. Uten over-forklaringer eller overdramatisering poengterer filmen hvordan barna blir påvirket av det som skjer rundt dem. Mye av bakgrunnen for mobbingen Sun gjennomgår på skolen er fordi familien hennes ikke har like mye penger som de andre familiene. Sun har derfor ikke råd til å bli sendt på puggeskolen på kveldene, noe som er katastrofalt for en (barne)skole-elev i et land hvor det er normalt at barna ikke har tid til å leke fordi de studerer fra morgen til kveld.  

Filmen har et ekstremt fokus på nærbilder av ansiktene til karakterene, spesielt hovedpersonen Sun. Regissøren er her mer opptatt av å studere Suns ansiktsuttrykk og reaksjoner på det som skjer rundt henne, enn hva som faktisk skjer rundt henne. Dermed får tilskueren veldig fokus på hva Sun eller de andre karakterene tenker – tilskueren får tid til å reflektere over ansiktet vi får se i relativt lange tagninger. Bildene får pusterom og slipper ikke før vi får tatt innover oss hva ansiktet til Sun uttrykker. Slik blir det også veldig fokus på de imponerende skuespillerprestasjonene til disse unge jentene, som lykkes i å portrettere en mengde følelser uten å nødvendigvis sette ord på dem. Filmen har en rolig klipperytme som passer den dagligdagse og udramatiske tonen filmen gestalter.  

Filmen minner ofte om den japanske regissøren Hirokazu Kore-eda, og kanskje spesielt filmen ”Nobody knows.” I likhet med Kore-eda er The World of Us en film med en lett tone og rolig tempo tross den viktige tematikken. Her blir det meste sagt med bruk av nærbilder fremfor andre filmatiske virkemidler, og det legges ikke til unødvendige dramatiske hendelser for å underbygge tematikken. Filmen kan stilmessig også minne om en annen koreansk regissør, Lee Chang-dong som har laget filmer som ”Poetry,” og det er således ikke overraskende å se hans navn listet som produsent.  

”The World of Us” er en svært imponerende debut-film som tegner et spesifikt bilde av en situasjon og et samfunn hvor betydningen av sosial status blir svært avgjørende allerede i barneskole-alder, men likevel klarer å være universell i sin utstråling, hvor de fleste mest sannsynlig kan kjenne seg igjen i utfordringene i barneskoletiden. Regissør Yoon imponerer spesielt i hvordan hun lar nærbildene snakke for seg – allerede i den nevnte åpningssekvensen hvor skoleklassen deles inn i lag til kanonball er fokuset umiskjennelig på hovedkarakteren Sun: mens de andre elevene høylytt klager over at de må ha Sun med på laget sitt holder Yoon blikket fiksert på Sun og hennes forsiktige betraktinger av det som foregår rundt henne. I filmens siste bilde blir denne situasjonen gjentatt, men denne gangen er både Sun og Jia i rammen, og filmen avsluttes med håpet om at Sun og Jia har lært noe av de frustrerende opplevelsene og kan gå videre med et en mer positiv innstilling. 

ak