The Rules for Everything

tirsdag, januar 24, 2017

Trondheim Kino, Prinsen 1

SESONGÅPNING OG FØRPREMIERE, MØTE MED FILMSKAPERNE, OG PREMIEREFEST!

Cinemateket og Trondheim Filmklubb sesongåpner i stor stil, i samarbeid med Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival og Trondheim Kino, med visning av Kim Hiorthøys spillefilmdebut The Rules for Everything. Regissør Kim Hiorthøy og produsent Yngve Sæther deltar i samtale og svarer på spørsmål fra publikum. Obs! Visningen finner sted i Prinsen Kino.

Etter filmen blir det etterfest, med en forfriskning inkludert i billettprisen, på Café Ni Muser rett over gata.

Cinematekets medlemmer får billetten til film+fest for kun 60 kr (ordinær pris 130 kr!), mot framvisning av medlemskort ved inngang til salen. Billetter kan kjøpes på nett, og merk at billettprisen på 60 kr også gjelder A-medlemmer.
15493427_1221014121324838_8882403615760369110_o

Kim Hiorthøys etterlengtede debut som spillefilmregissør er, kanskje som forventet, en filmopplevelse utenom det vanlige, selv om denne historien også har en begynnelse, en midt og en slutt. 10 år gamle Storm og hennes mor Agnes opplever en brå og smertefull omveltning i livet, og de glir fra hverandre. Storm studerer tilværelsen gjennom de sett med regler som må gjelde for at den skal fungere, mens hun jobber for å fange moren inn igjen. Agnes opplever en krise – blant annet etter å ha kommet på kant med et par uvennlige entusiasmeentusiaster – som bringer henne i kompaniskap med den østeuropeiske selvhjelpsguruen Hrovje. Etter hvert blir det hun, regissøren, som instruerer selvhjelperen i å hjelpe seg selv. Storm blir til svart materie, noe som ingen har sett men som er nødvendig for at alt skal eksistere.

Når Kim Hiorthøy snakker om The Rules for Everything er han opptatt av at personene i filmen hans er fiksjoner, og at de opptrer i en forhøyet virkelighet som ikke trenger å være troverdig. Samtidig er denne virkeligheten grunnleggende realistisk og gjenkjennelig på en direkte og litt ubehagelig måte. The Rules for Everything er en komedie med utelukkende alvorlige mennesker, og humoren er deadpan. At en film nødvendigvis består av lyd og bilde er både banalt og selvsagt, men for denne filmens del er det kanskje mer presist å si at den består av lyder og bilder. Formspråket her er definitivt ikke helt konvensjonelt, men dramaturgien er tydelig, og karakterene er lette og fristende å engasjere seg i. Filmen er – både i innhold og form – opptatt av verdens ulike små bestanddeler og hvordan vi kan og skal forholde oss til dem, slik at vi også klarer å forholde oss til hverandre.

Av Svein Inge Sæther