Monthy Python dobbel: Holy Grail og Life of Brian

lørdag, april 7, 2018
All Day

Olavshallen

Monty Python and the Holy Grail England 1975 Regi Terry Gilliam, Terry Jones Manus Monty Python Foto Terry Bedford Med Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin 91 min Bluray Engelsk tale, norsk tekst

Life of Brian England 1979 Regi Terry Jones Manus Monty Python Foto Peter Biziou Med Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin 94 min Bluray Engelsk tale, norsk tekst

Monty Python og jakten på latteren!

Humorgruppen Monty Python har hatt stor innflytelse langt utover den britiske humorscenen. Gruppen som bestod av Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones og Michael Palin ble kjent gjennom teatergrupper ved ulike universiteter og hadde alle et ønske om å skape noe nytt. Disse seks utfordret både hvilken type humor som ble vist på fjernsyn og hva humor bestod av. De var så nyskapende at de til og med fikk sitt eget ord i ordboken: ordet «pythonesk» beskriver en ”type humor som er absurd og uforutsigbar”. De tok de kjente rammene som tidligere humorprogram hadde brukt, snudde om på rammene og introduserte nytt innhold og ny form.

I 1969 skapte de Monty Python’s Flying Circus, en tv-serie bestående av sketsjer, som gikk frem til 1974 med 45 episoder over fire sesonger. Etter seriens slutt produserte gjengen fire filmer: Monty Python and the Holy Grail (1975), Monty Python’s Life of Brian (1979), Monty Python Live at the Hollywood Bowl (1982) og Monty Python’s The Meaning of Life (1983).

Nå har du mulighet til å få med deg både The Holy Grail og Life of Brian på stort lerret, når Trondheim Filmklubb inviterer til en ekte pythonesk aften i kinomørket, lørdag 7. april.

Første film, Monty Python and the Holy Grail var Monty Pythons første spillefilm, og handler om Kong Arthur og hans leting etter Den hellige gral. Med seg på veien får han støtte av ulike flinke og mindre flinke riddere, deriblant Sir Galahad the Pure, Sir Lancelot the Brave og Sir Robin the Not-Quite-So-Brave-as-Sir-Lancelot. Disse må gjennom flere ulike hindringer, som en bryllupsfest som går ganske skeis, andre riddere, søte små kaniner og franske fornærmelser: «your mother was a hamster and your father smelled of elderberries!»

Andre film, Monty Python’s Life of Brian er nok den mest kjente Monty Python-filmen, da den ble forbudt i mange land, deriblant Norge. Filmen handler om Brian som blir forvekslet med en annen kjent skikkelse som også ble født i år 0. Filmen ble av mange anklaget for å være blasfemisk og møtte heftig sensur, men som Monty Python selv argumenterte for, var ikke intensjonen å krenke noen, men heller å fremme kritisk tenkning.

Dette er filmer som har en myriade av ulike komedie-stilarter, fra slapstick til ordspill, bryting av den fjerde veggen, parodier, politisk humor, og mye mer. Samtidig spiller de faktiske produksjonsrammene inn på hvordan filmene ble til. Hva gjør en filmproduksjon når man ikke har råd til å leie hester? Da utstyrer man folk med kokosnøtter.

Gled deg til en lattermild aften med Trondheim Filmklubb og Monty Python.

imb