Gulabi Gang

onsdag, oktober 24, 2018

Olavshallen

Gulabi Gang India 2012 Regi Nishta Jain Manus Nishta Jain, Torstein Grude Foto Rakesh Harish Med Sampat Pal Devi, Jayprakash Shivhare, Hemlata Patel 96 min DCP Hindi tale, norsk tekst

Ifølge UN Women er India rangert som nummer 125 på kjønnsulikhetsindeksen, og landet sliter i tillegg med omfattende korrupsjon og et kastesystem som fortsatt ikke har gitt slipp. Kvinnene står svakt i det mannsdominerte samfunnet, men de lengter etter rettferdighet. Etter å ha vært vitne til en voldsepisode hvor en mann slo sin kone, startet sosialaktivisten Sampat Pal Devi aktivistgruppen Gulabi Gang for å kjempe for kvinners rettigheter i landet. Fra sitt utspring nord i India har organisasjonen vokst til flere hundretusen medlemmer, som også inkluderer menn, som arbeider for å stanse misbruk, korrupsjon og barneekteskap.

Gulabi er hindi for rosa og viser til fargen på sarien medlemmene bruker. I denne fascinerende dokumentaren følger vi Gulabi Gang sin kamp for å støtte kvinner i indiske lokalområder og møtene deres med motstand og korrupsjon. Organisasjonen består i hovedsak av kvinner fra lavere kaster, ikledd rosa sarier og med matchende stokker, som ytrer seg mot urettferdighet og hamler opp med korrupt politi og voldelige ektemenn. Dette er en dokumentar som er sterkt anbefalt, om en rosa revolusjon i verdens største demokrati.

sr