Fokus på Thailand: By the Time It Gets Dark

Kart utilgjengelig

Dato
onsdag, oktober 11, 2017
20:30 - 22:30

Sted
Olavshallen


Obs! 18 års aldersgrense på våre visninger

Dao khanong Thailand 2016 Manus og regi Anocha Suwichakornpong Foto Ming-Kai Leung   Med Arak Amornsupasiri, Apinya Sakuljaroensuk, Achtara Suwan 105min DCP Thai tale, engelsk tekst 

 Hvordan kan vi lage film om historiske begivenheter? I sin andre spillefilm reflekterer Anocha Suwichakornpong, en av Thailands mest spennende samtidsregissører, rundt dette spørsmålet. Gjennom et fragmentert og assosiativt filmspråk tas vi med på en opplevelse der vi både inviteres til å gå i andres sko samtidig som vi inviteres til å reflektere over om dette i det hele tatt er mulig. Bakteppet er Thailands turbulente historie, og da spesifikt studentopprøret- og massakren i 1976. Filmens prolog tar for seg en filmskapers møte med en av studentene som deltok i demonstrasjonene, og filmskaperens forsøk på å skrive et manus basert på hennes beretning. «Jeg approprierer noen andres liv og lager film av det. Kanskje fordi mitt eget liv er så ordinært» sier hun på et punkt, en metakommentar til Suwichakornpongs eget prosjekt.  

Fra dette tar filmen flere uforventede vendinger, og krever stadig mer deltakelse fra sitt publikum. Dette er ikke en film der du blir fortalt en historie, men der sammenhenger og assosiasjonsrekker skapes i deg. De åpne og tålmodige blir belønnet med en fantastisk filmopplevelse. 

At Suwichakornpongs filmer sammenlignes med filmene til den mer kjente Weerasethakul er åpenbart all den tid de begge lager film i samtidens Thailand som kan knyttes til Buddhistiske tankesett, har fragmentarisk fortellerstruktur og er poetiske i filmspråket. Men Suwichakornpong har en helt særegen stemme, og måten hun vever sammen politisk historie, kritikk av klassesamfunnet og store filosofiske spørsmål rundt livets endesløshet er helt ulikt noe du noen gang har sett før.  

Da jeg så filmen under årets Kosmorama forlot over halvparten av publikum salen underveis, mens de som ble igjen klappet da filmen var ferdig. Det sier noe om hvilken film du har i vente. Dette er ikke en mulighet du bør la gå fra deg.  

as