Fokus på Dardenne-brødrene: To dager en natt

Olavshallen

Kjøp billetter herhttps://cinematekettrondheim.ticketco.no/nb/e/to

Obs! 18 års aldersgrense på våre visninger

Bilderesultat for two days one night

Deux jours, une nuit Belgia 2014 Regi og manus Jean-Pierre Dardenne og Luc Dardenne Foto Alain Marcoen  Med Marion Cotillard, Olivier Gourmet, Fabrizio Rongione, Pili Groyne, Simon Caudry 95 min fransk tale, norsk tekst

Det belgiske brødreparet Jean-Pierre og Luc Dardenne har siden gjennombruddsfilmen sin La Promesse laget en rekke sosialrealistiske dramafilmer der de gang etter gang skildrer den harde hverdagen i det belgiske arbeiderklasselivet. For å hylle denne regissørduoen viser Trondheim Filmklubb to sentrale filmer i Dardenne brødrene sin filmografi.

Etter at Sandra (Marion Cotillard) har tatt fri fra jobben på grunn av sin mentale helse har sjefen funnet ut at det er mulig å gjøre jobben uten henne. Han har tilbudt de ansatte en relativt stor bonus hvis de jobber nok til at Sandra ikke trengs lenger. Sandra er desperat etter jobben og til slutt sier sjefen at hun kan få jobben tilbake hvis hun overtaler flertallet av de ansatte til å gi opp bonusen sin i løpet av helgen. I løpet av disse to dagene (og en natt) følger vi Sandra i en situasjon der hun en etter må overtale sine kollegaer til å velge mellom sin egen eller Sandra sin velferd. Dette er en ekstremt vanskelig situasjon hun blir stilt med tanke på at jobben i seg selv aldri var godt betalt, og de nye bonusene er noe kollegaene sårt trenger. Gjennom alt dette sliter hun fortsatt med sin egen mentale helse og det er ikke et sekund i filmen hun ikke vurderer å gi opp. To Dager, En Natt skildrer det tøffe belgiske arbeidsmarkedet på en seriøs og vakker måte. Som i alle Dardenne filmer er filmen full av lange tagninger som ofte bare følger protagonisten fra A til B, dette gir filmene en elegant rytme og øker intensiteten i allerede vanskelige situasjoner.

Marion Cotillard ble i 2015 nominert til Oscar for beste skuespillerinne for filmen, dette var den første Oscar anerkjennelsen for en Dardenne film i tillegg til den første gangen en skuespiller i en belgisk film ble nominert.

slk