Den grønne sykkelen

Kart utilgjengelig

Dato
onsdag, april 18, 2018
18:00 - 20:15

Sted
Olavshallen


Kjøp billetter her: https://cinematekettrondheim.ticketco.events/no/nb/e/den_groenne_sykkelen

Wadjda Saudi-Arabia 2012 Regi Haifaa Al-Mansour Manus Haifaa Al-Mansour Foto Lutz Reitemeier Med Waad Mohammed, Reem Abdullah, Abdullrahman Al Gohani 98 min DCP arabisk tale, norsk tekst

Wadjda er ti år gammel. Hun bor i en rolig forstad i Riyadh, Saudi-Arabia, sammen med sin mor. Far er sjelden hjemme og mor bruker mye tid til å lokke ham hjem til familien og vekk fra planer om en hustru nummer to. Det er tydelig at hun fortviles av tanken på å bli satt til side og ende opp sosialt isolert. Wadjda er imidlertid en lystig jente som ikke lar seg tynges av morens bekymringer. Hun leker fritt i nabolaget, og når hun en dag ser en sykkel til salgs setter hun alle hjul i sving for å samle nok penger til å kjøpe den.

Haifaa Al-Mansour er Saudi-Arabias første kvinnelige regissør, og i tillegg er Den grønne sykkelen den første spillefilmen i helhet spilt inn i Saudi-Arabia. Sykkelen representerer for Al-Mansour et  møte mellom modernitet og tradisjon. Den samme kontrasten skapte flere utfordringer for produksjonen, først gjennom restriksjonene på henne personlig som kvinne i Saudi-Arabia, og dernest ved manglende infrastruktur og erfaring med filmproduksjon i landet.

Tro likevel ikke at fortellingen om Wadjda bare bærer et viktig budskap og er en filmatisk kuriositet. Tvert om er det en humørfylt og sjarmerende film vi unner alle å få med seg.

frs