Brev til kongen

tirsdag, februar 16, 2016

Trondheim Kino, Nova 2

Brev til kongen1

Norge 2014 Regi Hisham Zaman Manus Hisham Zaman, Mehmet Aktas Foto Marius Matzov Gulbrandsen Musikk David Reyes Med Ali Bag Salimi, Derin Kader, Nazmi Kirik, Amin Sentorzade, Hassan Dimirci, Zheer Durhan, Raouf Saraj, Ivan Anderson 75min DCP Norsk, kurdisk, engelsk, persisk tale, norsk tekst

Brev til Kongen gir oss historien om en dag i livet til fem personer med ulik bakgrunn på utflukt fra et asylmottak inn til Oslo. Det er en sterk og varm film laget med et tydelig engasjement og en inderlighet vi sjelden ser i norsk film. Noe av dette skyldes nok at filmen er laget uten offisiell støtte, på en meget lavt budsjett og ifølge Zaman selv var dette en film han båre måtte lage. Dette viser at virkelig god film verken er avhengig av et enormt budsjett eller offentlig støtte, men den er avhengig av en filmskaper som tar filmkunsten og sitt virke på alvor. Resultatet er en gjennomført menneskelig film, som bryter med stereotypier og fremhever kompleksiteten i asyl- og flyktningtematikken.

Brev til Kongen tells the story of a day in the lives of five people from different backgrounds during an excursion to Oslo from the asylum reception center where they live. This is an impactful and warm film, made with clear enthusiasm and a fervor you rarely see in Norwegian film. Some of this might stem from the film being made without public support, with a very low budget, and as Zaman put it, it was a film he simply had to make. This goes to show that great films don’t necessarily depend on either huge budgets or public support, but that they do depend on a filmmaker who takes the art of filmmaking to heart. The result is a thoroughly human film that breaks stereotypes and brings forward the complexity of the asylum and refugee situation.

as