Battle Royale

Kart utilgjengelig

Dato
onsdag, november 22, 2017
18:00 - 20:00

Sted
Olavskvartalet


Obs! 18 års aldersgrense på våre visninger Batoru Rowaiaru Japan 2000 Regi Kinji Fukasaku Manus Kenta Fukasaku  Foto Katsumi Yanagishima Med Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda, Takeshi Kitano 113 min Japansk tale, engelsk tekst 

Battle Royale er satt i et dystopisk Japan der 10 millioner av befolkningen står uten arbeid og 800 000 studenter har bestemt seg for å boikotte skolen. Det har utviklet seg en dissonans mellom ungdom og voksne der den eldre generasjonen har begynt å frykte den yngre fremtredende generasjonen. Staten har dermed bestemt seg for å innføre en lov som innfører det årlige Battle Royale-spillet. Under denne loven skal en skoleklasse hvert år bli sendt ut til en øy isolert fra samfunnet for å bekjempe sine egne klassekamerater i en kamp til døden. 

Filmen skildrer en ekstremversjon av hva som skjer når dissonansen mellom barn og voksne vokser seg større, og hva som skjer når et politisk system fokuserer på straff og frykt istedenfor å fokusere på å finne ut hva problemene skyldes. Denne konflikten blir personifisert gjennom filmens protagonist Shuya Nanahara og antagonist Kitano. Shuya er en av elevene i klassen som blir sendt ut til Battle Royale og han har selv et anstrengt forhold til voksne, da moren hans forlot familien som ung og faren begikk selvmord noen få år senere. Det er ikke nødvendigvis slik at han hater voksne slik som noen av de mer ekstreme karakterene i filmen, men han sier selv at han aldri helt har stolt på dem og han er vant til å klare seg selv. Kitano, på motsatt side, er læreren til klassen og er lut lei av elevene sine. De møter ikke opp til timen, og til slutt renner begeret over når han blir knivstukket av en elev utenfor klasserommet sitt. Han bestemmer seg dermed for å si opp jobben og melder klassen sin opp til Battle Royale der det tilsynelatende virker som han aldri har kost seg mer. I tillegg til dette er han også forelsket i Noriko Nakagawa som også er en del av klassen. Han viser sin kjærlighet ved å gi Noriko fordeler i løpet av spillet, men hans kjærlighet blir aldri returnert, noe som øker hans frustrasjon og setter en demper for sin egen underholdning. Under alt dette har han også sin egen familie som han velger å ignorere. 

En av Battle Royale sine styrker som film er at den aldri glemmer sin tematikk i løpet av filmen og konstant understreker hva den har lyst å si. Mens vi følger ungdommene sin kamp gjennom filmen blir vi hele tiden minnet på at de faktisk er ungdommer og de blir aldri transformert til overfladiske actionhelter. I Battle Royale følger vi karakterer som snakker om hvem de er forelsket i, hvem deres venner (og uvenner) er, samt hvilke skoler de vil inn på. Disse temaene er ofte sentrale når elevene ender opp med å drepe hverandre.  

Battle Royale står i motsetning til den subtile filmen der man må analysere seg fram til substansen. Battle Royale har en agenda og er ikke redd for å skjule den. 

slk